Újévi forradalom

Írta dec 30 2009

“Ó, milyen cirkusz, ó, milyen show!” énekli Che az Evita nyitódalában, miközben a gyászmenet szomorúan bandukol a pálmákkal díszített Andrássy úton. Akárcsak mi az idei Gay Pride-on, ahol igyekeztünk örülni a parádénak, valójában azonban gyászoltuk, hogy 2009-ben kerítések és kordonok mögött kell zajlania a Meleg Méltóság Menetének. Ettől függetlenül 2009 bővelkedett szívmelengető eseményekben, és persze olyan rémségek is történtek, hogy még a legmelegebbek ereiben is megfagyott a vér. Most a Na Végre! magazinban vezetett kultikus pletykarovatom, a Burn Book segítségével felidézhetjük együtt az esztendő legviccesebb, legszomorúbb, egyszóval legmeghatározóbb eseményeit a gay szubkult tükrében – minden hónapra jut egy. „Magyarország Hivatalos Homoszexuálisaként” ezzel kívánok mindenkinek sikerekben, boldogságban, és szerelemben és spirituális emelkedettségben gazdag újesztendőt… és persze nagy adag önironiát.

297 GAY-VARA 79x81cm 2009

Makeup, not war!

1. “Helló, Dunken vagyok, és meleg.”

Emlékeztek még a Blue zenekarra? Az ugrabugra fiúcsapat évekkel ezelőtt eltűnt a hasonló produkciók álltal bejáratott süllyesztőben. Ám amikor már mindenki azt hitte, hogy a New Kids On The Block és az East 17 tagjaival együtt elhízva focit néznek egy texasi kocsmában, kiderült: az álomsrácok visszatérnek. Ennek a hihetetlenül izgalmas sajtóhírnek előfutáraként Dunken James, a team egyik legszebbszemű fiúcskája coming outolt egy jót. “Titkos életet éltem. Egy ponton túl meg kellett kérdeznem magamtól: ki a fene vagyok én valójában?” Mi vár még ránk? Vanilla Ice bejelenti, hogy terhes? MC Hammer lesz az új Naomi Campbell? Persze a szívünk mélyén büszkék vagyunk James-re… hisztérikus tinilányok vérengző hada tépheti ízekre a posztereket ezekben a percekben… cserébe viszont cuki kamaszsrácok kezdik majd gyűjteni a Blue plakátokat. És arra is van tippünk, mivel ragasztják majd fel a falra…

2. We (still) love Brad

Mindig is szerettük Brad Pittet, de korábban csak a szépsége miatt. Aztán bejött a képbe az is, hogy tehetséges, most pedig egyenesen szentté avathatjuk. A világ legszexisebb férfija ugyanis teljes vállszélességgel kiállt értünk – ami az ő esetében tényleg elég széles. Mikor egy újságíró megkérdezte Pittet, miért nem házasodik össze Angelina Jolie-val, azt felelte: “Összeházasodunk, ha mindenkinek joga lesz az esküvőhöz, akik szeretik egymást.” Brad tehát nem csak mélységesen elítéli, hogy Kalifornia államban eltörölték az azonosneműek házasságát engedélyező törvényt, de hangot is ad a véleményének. Ezzel egyidőben az Advocate nevű legendás gay magazin címlapján egy horrorisztikus módon kiszinezett Obamát láthatunk. A kép alatt ez olvasható: “Ő volt a legnagyobb reményünk, és most csalódnunk kell benne?” Nos… a választ rátok bízom.

3. Barack a kobakunkra

Nem szeretek politizálni, de ezt nem hagyhatom szó nélkül: a napokban olvastam egy interjút Barack Obamával, az Amerikai Egyesült Államok elnökével. A kezdetektől drukkoltam az afro-amerikai jelöltnek, és nagyon szimpatikusnak találtam – nem csak a kitűnően szabott öltönyei miatt. Azonban egy világ omlott össze bennem. A Reader’s Digestnek adott nyilatkozatában Obama a következőt mondja: „Nem támogatom a homoszexuálisok házasságát. Az esküvő egy férfi és egy nő Isten előtt tett fogadalma.” Obama elfelejtette, hogy néhány évtizeddel ezelőtt még hasonlóan vélekedtek a feketék integrálódásáról? Az elnök szerint „egy melegnek joga van meglátogatni beteg élettársát a kórházban, de nem illethetik ugyanolyan jogok, mint a heteroszexuális házasokat.” Búúú!

4. Mikamanó, mesélj nekünk!

Mika, a hiperaktív, sipítozó hangon éneklő cukorfalat végre hivatalosan is coming outolt. A bongyori énekes egy gay magazin hasábjain mesélte el, hogy ha már be kell kategorizálnia magát, leginkább biszexuálisként emlegethetjük őt, hiszen mindkét nemmel élvezi a szexet és a szerelmet. Mindemellett hozzátette, egyáltalán nem szereti az ehhez hasonló pecséteket és skatulyákat, éppen ezért nem beszélt korábban „másságáról”. Mika dalai az élet apró örömeiről szólnak, és videóiban azt üzeni: ha felvállalod önmagad, sokkal boldogabb ember leszel, mintha társadalmi konvenciók és sztereotípiák madárkalitkájában ismételgeted a szavakat, amiket egy prűd társadalom próbál betanítani neked. Slim boy, you are beauftiful!

5. Fu_k you very much

“B@szódjatok meg nagyon-nagyon.” – dalolja Lilly Allen a homofóbia ellen kampányolva, és ehhez a nemes ügyhöz magyar művészek is csatlakoztak. A youtube egyik sztárjává vált videóban Molnár Piroska, Schell Judit, Csányi Sándor, Jordán Adél, és sok más érzőszívű közszereplő tátogja a provokatív dalszöveget. Őszintén kíváncsiak vagyunk, az ellentábor hogyan reagál majd a dologra: vajon bojkottálják a színházakat? Vagy a zenét? Vagy a művészetet úgy általában? Bár van egy olyan érzésem, hogy azok, akiknek a magasművészet a Sing Sing Halál a májra című dalának “Járj inkább lánnyal” című homofób átirata, azok számára eddig sem a színház volt Thalia – a művészetek istennője – oltára. Azt hiszem sokmillió ember nevében köszönhetem meg az összes művésznek, hogy olyan emberek szemét is felnyitják, akik egy más generációhoz, vagy kultúrkörhöz tartoznak, így ritkábban szembesülnek a melegeket ért attrocitásokkal. Bless you very very much.

6. Micsoda férfi ez a nő!

Chez Bono, Cher ex lánya mostmár végérvényesen fiú lett – sajnos ezzel párhuzamban felszedett néhány kilót, nagyjából ötvenet. A meg nem értett gyermek évtizedek óta leszbikus, nemrégiben azonban nemváltoztató operáción esett át, és mostanra eltűntek a mellei is. Cher a hírek szerint még mindig kesereg, hogy a kislánya nem masnis Hello Kitty-kkel játszott, de most elérkezett az idő, hogy az újdonsült férfiállat végképp betegye a kaput a mamának. Chez ugyanis könyvet írt, amelyben nem csak a leszbicizmus útvesztőibe kalauzol el minket, de az operációt is részletesen elmeséli, és persze az is kiderül, hogyan képzeli el a jövőt így, alfahímként. Egy jótanács, Chez boy… ha nem fogysz le sürgősen 20-30 kilót, a barmicvódat se éled meg…

7. Atom agy

Tom Cruise-ról eddig is tudtuk, hogy egy majom, de most az is kiderült, hogy egy hülye majom. A pöttöm kis színész(szerűség) kollégái szerint a forgatásokon rendszeresen homofób megjegyzéseket tesz, csak úgy random. „Elmegyünk fagyizni? Tudok egy helyet, ahová nem jár sok meleg.” Ilyesmi. Stílusos, ugye? Érdekes, hogy a közelmúltban számos híresség hagyta egy a szcientológia egyházat, amiért a vallási csoport nem tolerálja a homoszexualitást, tehát nem túl nehéz kitalálni, honnan is kapja a negatív hullámokat Tom Cat. Talán nem szép tőlem, de elmerengtem azon, mi lenne akkor, ha Suri Cruise, a színész és felesége, Katie Holmes kislánya bejelentené egy szép napon, hogy bemutatja élete párját, Mary-t. Vagy Klotildot. Vajon Tomifiú a családból is kitagadná a saját gyermekét, vagy csak a dianetika központból tiltaná ki örökre?…

8. Férfi magazin – MÁSképp

A GQ magazin elméletileg heteroszexuális alfahímek magazinja – volt. Az utóbbi időben azonban egyre gyakrabban jelentetnek meg félmeztelen, már-már homo erotikus fotókat sztárokról – mindannyiunk nagy örömére. Idén egy jólsikerült címlap Zac Effront, a High School Musical sztárját ábrázolja, feszes kis atlétában fekve egy kocsi tetején, vagy éppen megfeszítve izmait egy oszlopon csüngve. A magazin álláspontja szerint ők továbbra sem gay lap, de egyszerűen jobban megy az eladás, ha a melegeket is megcélozzák egy-egy szösszenettel. Kíváncsian várjuk, a Magyarországon is megjelenő férfi magazinok mikor zárkóznak fel ehhez a trendhez: biztos vagyok benne, hogy mindannyian örvendeznénk, ha egy-egy hazai celebritás is feltűnne hasonló köntösben – vagyis éppen, hogy köntös nélkül.

9. Kérsz egy nyalást?

Bár Magyarországon kevés helyen kapható, szinte mindenki tudja, hogy a Ben and Jerry’s a világ egyik legcsodálatosabb fagyija – az én személyes kedvencem a Chunky Monkey, és nem, nem a banán miatt. Az amerikai életérzést megtestesítő jégkrém most a melegházasság mellett kampányol világszerte, ennek szellemében pedig piacra dobták a Hubby Hubby – azaz Férj Férj nevű jégkrémet. A mogyoróvaj fagyi, csokoládébamártott perecdarabkákkal nem csak szuperfinom és csábító, de a doboza is megér egy misét: két öltönybe bújtatott srác szerelmesen tekint egymásra, mögöttük pedig szivárványlobogó híredeti az igét: nekünk is jogunk van a családi bodogsághoz! Kiváncsi vagyok, a hazai Leo mikor követ el hasonlóan hősies tettet… persze a kérdés költői. Én már azzal is elégedett lennék, ha egy-egy fagyizóban kitennének egy kis táblát: „gyűlöletmentes övezet”.

10. George és a meztelen igazság

George Clooney legújabb filmjének bemutatója alkalmából tiszteletét tette a Velence Filmfesztiválon, ahová legújabb barátnőjét is elvitte. A hölgy egy olasz színésznő, Elisabetta Canalis, akire sokan féltékenyek, de leginkább egy itáliai újságíró férfi, aki a dajtótájékoztatón kisgatyára vetkőzött a sármos színész előtt. „George, kérlek, tégy magadévá!” kiáltotta a zsúfolt teremben. Szerencsére Clooney-nak volt annyi humorérzéke, hogy a következő újságírónak a következő kérdést tette fel: „Maga is megszabadulna a ruháitól, kérem?” A hölgy nem volt ilyen bevállalós, ez pedig arra enged következtetni: a Girls Just Wanna Have Fun elavult jelmondat, ma már nálunk, srácoknál van a party power! Ezt szívesen bebizonyítanánk George-nak is, igaz?

11. Halál és hűtlenség

Tragikus és szomorú: Stephen Gately, a Bozyone énekese nincs többé. Ami azonban még ennél is rettenetesebb: a fiatal fiúnak azért kellett meghalnia, mert a párja épp a hálószobában fetrengett egy másik sráccal. Félreértés ne essék: nem szólok bele a fiúk szexulás életébe, és ha haza akarnak vinni egy cuki srácot, hát lelkük rajta. Viszont az, hogy a pasi tizenkét koktél után magárahagyta a szerelmét egy kis kaland kedvéért, már nekem is sok. Stephen a kanapén feküdt, és majd’ összehányta magát, ez az ember pedig képes volt a partykiddel szobára menni. Az énekesre másnap, a rendőrségi jegyzőkönyv szerint pizsamában, a kanapé előtt kuporogva talált rá a férj szeretője. Őszintén sajnálom Stephent, és nem csak a haláláért, hanem azért is, hogy társas magányban kellett élnie a “kedvesével”…

12. Egy legendás nyalóka

A közelmúltban elhúnyt Marlon Brando nemzedékének legszexisebb színésze volt, és – bár számos felesége és barátnője volt – azt beszélik, bizony nem vetette meg a jóképű hímpéldányokat sem. Ez most bebizonyosodott: hagyatékából előkerül egy fotó, ahol Mr. Brando egy méretes hímtaggal az ajkai között pózol. A színész ugyan korábbi önéletrajzában már megemlítette, hogy „a homoszexualitást manapság már úgy felkapták, hogy semmi megdöbbentő nincs benne”, azért ez a képecske sokaknál kiverte… a biztosítékot. Ha lehet, inkább ne hívjátok fel a nagyi figyelmét a botrányos fotóra, tekintve, hogy valószínűleg szűzlány kora óta dédelgetett álma volt, hogy Marlon Brando egy napon hasonló örömökben részesíti őt.

…és amit a legjobban várunk 2010-ben: Homoszex és New York

Ahogy az angolok mondják, a Szex és New York mozifilm már itt van a sarkon! Hamarosan újra elragattathatjuk magunkata mozikban, a hírek szerint ráadásul a második rész annyira gay, hogy nyuodtan nevezhetnénk Homosex and the city-nek is. Charlotte esküvőszervezője, Anthony, és Carrie Elton John hasonmás barátja Stan nem csak, hogy egymásba szeretnek, de örökre összekötik az életüket. A pletykák úgy szólnak, hogy az álomesküvőn Liza Minelli és Barbra Streisand is fellépnek majd, és – ha hinni lehet a spoilereknek – a dívák Beyonce Single ladies című dalát fogják elénekelni. Amíg szívrepesve várjuk a folytatást, kénytelenek vagyunk megelégedni a közepes utánérzéssel, a Rúzs és New Yorkkal, de sebaj… minél inkább kiéheztetjük magunkat, annál jobban esik majd az újévi lencsefőzelék, nem igaz? Persze hús, zsír, és rántás nélkül… Healthy New Year, y’all!

19 hozzászólás : “Újévi forradalom”

 1. Emoke 30 dec, 2009 20:27

  Halihó, először is még egyszer köszi apudnak a könyvet, megy majd egy lap neki.
  Hogy reagáljak is, van körülöttünk is pár család és nagyon kivi lennék, mi lenne, ha a gyerekekük azt jelentené be, hogy azonos neműt szeret. A mienk is elég sznob család, az egyetemek száma számít egyedül. Itt is van pár gyerek, hát remélem, egyikük sem lesz meleg, mert akkor annyi lesz nekik, ez holt zihher. Hűű mi lesz itt, ha véletlenül…
  Amit a Gately párról írtál, hát őszinte legyek erkölcsileg mindenkinek a magánügye, kivel megy el, akár titokban, akár nyíltan. De én sem értem, hogy lehet az, hogy elmegyek félre és tojok a páromra. Eszébe sem jutott, hogy baj lehet? Bár berúgva még sosem voltam. Lehet ennyire elkábulni?
  Egyébként megnéztem Stephent egy klipben fehérszmokingban, tünemény egy gyerek és istenien énekel. Nagyon kár érte.
  üdv. nektek és jó buuuulizást holnapra!:-)

 2. Mooney 31 dec, 2009 00:16

  Hohóó…ez nekem kicsit túl sok információ így egyszerre…Duncan meleg? Brandoról van ilyen kép? Tom Cruise még nagyobb bunkó, mint amilyennek eddig tartottam??:O
  Elhatároztam, hogy nem nézem meg a Szex és New york mozit, erre most kedvet csinálsz hozzá, Kristóf.:)

 3. Vera 31 dec, 2009 01:15

  Emoke,
  meglepő tud lenni, hogy a legsznobabb (hm, vajon van ilyen szó?) családok is hogy meg tudnak változni, ha a saját csemetéjükről van szó :)

 4. Emoke 31 dec, 2009 02:05

  Hát Vera, ha most arra célzol, hogy pozitívan fognak majd hozzáállni a dologhoz, hááát legyen neked igazad. De szerintem nem lesz. Érdekes, hogy én meg milyen melegeket szerető emberke lettem.
  üdv.

 5. nanpa 31 dec, 2009 10:21

  NAGYON JO,BE KENE TENNI EGY MEG VALAHOVA….MEG EGY UJSAGBA.SZERINTEM ORULNENEK NEKI. BUEK PUSZI

 6. ElekJózsika 31 dec, 2009 10:59

  Kristóf!
  Nagyon jó ez az írás is :-) Még melegebb BÚÉK-ot mindenkinek!! :-))

 7. carma 31 dec, 2009 23:20

  B.U.É.K. Kristóf! :)

  puszi és ölelés mindenkinek!!!

 8. Linda 01 jan, 2010 02:26

  Kristóf! Elolvastam a könyvedet, Szentestén kaptam meg és tegnap befejeztem. Nekem ez a new age Biblia :) nem mondom h egy rajongód vagyok, hanem egy barátod, úgy érzem…és szerintem mindenki aki elolvassa, közel fogja érezni magát hozzád! Remekül sikerült! a Matan iránt érzett szerelmedet pedig ahogy taglaltad úgy éreztem magam mintha a Fiúk a klubból egyik jelkenetébe csöppentem volna-ami már amúgy is nagyon hiányzik-úgyhogy rettentően élveztem:):) jókat derültem, olykor sírtam, elgondolkodtam, megdöbbentem, megbotránkoztam…végigjártam az érzelmi skálát míg a könyv végére értem úgyhogy fenomenális volt! Köszönöm! :) puszi!

 9. Emoke 01 jan, 2010 04:24

  Linda, ezt a hozzászólást akár én is írhattam volna. Nekem is eszembe jutott a film, Kristóf és Zsolti kapcsolata, mintha Brian és Justiné lett volna. Aztán jön a hegedűs (Matan) és elrabolja a szöszi szívét. De ugyanúgy végigéltem az általad is leírt érzéseket.
  Csodálatosan szép könyv lett. Gratula!:-)

 10. csaba 01 jan, 2010 14:00

  Boldog új évet mindenkinek!

 11. MiSmile 01 jan, 2010 16:39

  Hát Kristóf én nagyon rákattantam mostanság az oldalad olvasására. :)
  A könyved sajnos még mindig nem kaptam meg :( De múltkor, rögtön kiszúrtam egy polcon a Corában. Hát odaálltam, és -mivel tudtam, h megvenni nem fogom tudni- és elkezdtem olvasgatni. :) Szerintem az emberek fele furán nézhetett rám, hogy miért álldogálok ott, kezemben egy könyvvel, totálisan belemerülve, de hát ez van. :D Mostmár mindenképpen KELL az a könyv. Kellkellkell.

  Hogy a témához is hosszászóljak. Nekem is olyan családom van, ahol nem igazán szeretik a melegeket. Vagyis eddig így volt, amíg nővérem legjobb barátjáról ki nem derült, hogy ő bizony a saját neméhez vonzódik. A szülők eleinte felvoltak háborodva, hogy úristen, ez micsoda dolog. De mostmár teljes mértékben megbarátkoztak vele. :)
  Engem személy szerint nem zavar. Sosem zavart.

  Have the best New Year Ever!!:)

 12. Kristof 02 jan, 2010 14:59

  MiSmile, haha, nagyon vicces, hogy a Corában olvastál, de igazából jó is – remélem jó sokan láttak,és ötletet adtál nekik a vásárláshoz. :) És köszönöm, hogy rákattantál az aoldalra. :)

  Linda, képzeld, 1 órája keresem a leveleim között hozzászólásodat, mert nem emlékeztem, hogy ide írtál, csak arra, hogy akartam neked válaszolni. :) örülök, hogy úgy érzed a könyv után, mintha barátok lennénk, mert én már a Viva alatt is utáltam azt a szót, hogy “rajongók”, sosem tekintettem a nézőimet, vagy az olvasóimat fanoknak. Úgy gondolom, hogy “egy nyelvet beszélünk”. :-)

  BUÉK mindenkinek mégegyszer! K

 13. Remus 03 jan, 2010 00:43

  Kristóf!
  nem tudom, merrefelé van a hiba: a te írásodban vagy a világsajtó írásaiban, vagy Chez szavaiban (6. hír), mert nem olvastam utána ennek az ügynek még, de… miért beszélünk leszbicizmusról, ha a lélek mindig is fiú volt, és mostmár az egykori csaj test is fiú? ha valaki férfiként szeret egy nőt, vagy bárkit… hogy jön szóba a leszbikusság? szerintem sehogy. akkor az úgy egy heteroszexuális kapcsolat, egy transzexuális résztvevővel. igen, ez így bonyolultan hangzik, de szerintem elengedhetetlen a pontosság.
  és mindezt természetesen nem bántásból mondom, hanem észrevételként.

 14. kristof 03 jan, 2010 06:47

  Remis, Chez 1990-ben az Advocate magazinban leszbikusnak vallotta magát. Csak 2008-ban döntött operáció mellett, addig nem vallotta magát férfinak. De persze köszönöm az észrevételed, és örülök neki, hogy ilyen nagy figyelemmel olvasol. Maradéktalanul egyetértek veled abban, hogy ha gyerekkorától férfi lélekként gondolt volna magára, akkor nem volna helyes leszbikusnak nevezni. Ő használta ezt a szót. :)

 15. kristof 03 jan, 2010 06:48

  Jaj, bocsánat, RemUs, u-val persze. Félregépeltem. :-/

 16. Remus 03 jan, 2010 22:49

  á, értem. ha ő vallotta magát annak, az más.
  kérdés, azóta arra jött-e rá, hogy tévesen mondta magát annak, hiszen ő igazából egy férfi, vagy pedig az operáció volt téves, mert nem férfi, hanem leszbikus, csak úgy érezte, így jobban elfogadják majd a nőkkel való kapcsolatát és a nők is jobban elfogadják őt? na majd ha találkozunk, megkérdezem tőle :D

 17. Pindur 19 jan, 2010 16:11

  A Tankcsapdának nincs olyan dala, hogy Halál a májra…=)…ez a Sing-Sing egyik száma. ;-)
  Bocs, hogy beleugatok, de nagy TCS fan létemre már csak tudom…~_~
  Am jók az írásaid és a könyved is. ^_^

 18. kristof 21 jan, 2010 09:10

  Jaaaaj köszi, h szóltál. Javítom.

 19. Rita Mary Poppins 19 feb, 2010 00:21

  ez durva! duncan meleg… mika is, mondjuk azt gondoltam, de attol függetlenül imádom:D cher lánya… tejoég mik vannak itt.
  a boyzone-os stephent viszont nagyon sajnálom:(

Trackback URI | Comments RSS

Mi a véleményed?

*