Melegfelvonulás 2012, Budapest… csak azért is!

Írta ápr 08 2012

A rendőrség a július 7-re, szombat délutánra tervezett Budapest Pride rendezvényt azért tiltotta be, mert az többek közt akadályozná a minisztériumok megközelíthetőségét. Az indoklásban szerepel az is, hogy a Városliget és környéke kiemelt turisztikai látványosság, amit többezer ember kereshet fel aznap – gyerekes családok kedvelt helye. A Budapest Pride-ot idén 16. alkalommal szervezi a Szivárvány Misszió Alapítvány, az útvonal évek óta változatlan… és úgy fest, a reakció is. Nem ez az első eset ugyanis, hogy a meleg méltóság menetét igyekszik megakadályozni a hatalom. A következő sorokat a Velvet.hu megkeresésére írtam…

Vintage Gay Parade – 1980, Los Angeles

Nagyon szomorúnak tartom, hogy 2012-ben egyáltalán még beszélnünk kell ilyesmiről. Én zsenge tini koromban őszintén hittem, hogy mire harminc leszek, egy nyiltan homoszexuális politikus, tanár, vagy pap, vagy egy transzexuális operációjának története már rég nem döbbent majd le senkit. Erre nem, hogy a melegek családhoz való joga, de lassan a házasság előtti szex is tabu, ha pedig két fiú lazán csókot vált a négyes-hatoson, komoly az esélyük arra, hogy egy homofób utastárs meglepi őket egy taslival. Magyarország belépett egy időgépbe, és repül valahová, de senki sem tudja hová. Aki szereti az éppen uralmon lévőket, az szerint a fényes jövőbe, aki pedig másik kormányt akar, az szerint a sötét múltba. Szerintem pdig ez az időgép nem működik. Soha nem is működött. Ki kell szállni belőle, és elkezdeni szépen élni, itt, és most.

Azt feltételezni, hogy ha a homoszexuálisok nem borzolják a kedélyeket, boldogabb lesz a nemzet, és több munkahely lesz, és kevesebben fognak éhezni, és nem lesz bűnözés, és mindenki kap ajiba egy okostelefont, azt hiszem, tévhit. Ha bárki azt gondolja, hogy az ő személyes kis tere hatalmasabbra tágulna azzal, ha a cigányok, melegek, zsidók, törökök, kínaiak, kóbor kutyák, prostituáltak, nem-templomba-járók, és mindenki, aki “nem pont olyanolyan, mint én” egyszercsak eltűnnének a Föld színéről, az nagyon veszélyes állapotban van lelkileg. A melegfelvonulás azért szükséges, és azért kell, mert mindenkit emlékeztethetünk vele: homoszexuálisnak lenni nem választás kérdése, nem betegség, nem divathóbort és semmiképpen sem tabu téma.

Itt élünk veletek, közöttetek, ugyanazokon megyünk keresztül, mint ti: sokan vannak köztünk, akinek összetörte a szívét a párja, mégtöbben, akik épp szerelmesek vagyunk, dolgozunk látástól vakulásig, hogy kifizessük a számláinkat, és mi is békét, bőséget és boldogságot. Azok pedig, akik bíznak bennünk, és tudják, hogy nem vagyunk sem pedofiok, sem gerontofilok, nem bőrszerkóban ugrunk le kenyérért a sarki boltba, és nem vagyunk mind nemi betegeg, nagyon fontos lenne, hogy mellénk álljanak. Művészek, celebek, szimpatizánsok, rokonok mind-mind fel kell, hogy emeljék a hangjukat. Az, hogy a melegfelvonulást lefújja egy nemzet, a legdurvább jele annak, hogy mekkora szükség van erre a békés, vidám, a légynek sem ártó, viszont
az egész emberiségre hatással lévő parádéra. Egy napra boldogan és vidáman, önmagunkat kifigurázva, görbe tükröt mutatva a társadalomnak, akik ránktukmálták ezeket a szereteotipiákat, a szívárvány minden színében popázva akarjuk hirdetni: buzik vagyunk, és nem megyünk sehová.

A Kabbala Központ spirituális vezetőke, Rav Berg azt szokta mondani: “Mindent tolerálok, kivéve az intoleranciát.” Kedves homofób barátaim, ez a mi bolygónk is, és mi örömmel megosztozunk rajta mindenkivel. De az nem fair, hogy azért kell félnünk tőletek, mert valójában ti féltek tőlünk. Mert mindenki, aki “más, mint én”, emlékezthet arra, hogy a világ nem fekete-fehér. A homofóbia nem más, mint egy kifogás arra, hogy a saját korlátaik rabszolgaláncain élő embernek ne kelljen egyéni látásmódot kialakítaniuk, és a választás nehézsége nélkül megmaradhasanak szűk kis világukban. Gyertek ki ide a fényre, és álljatok mellénk most, mert szükségünk van rátok! Mindenkinek, aki nem akar szellemileg uniformizált országban élni: csatlakozzatok az összes közösségi oldal tiltakozó kampányaihoz, vegyetek részt a várható, békés tüntetéseken, és beszéljetek az álláspontotokról a barátaitokkal, rokonaitokkal, kollégáitokkal. A melegek nem szörnyetegek. Nincsenek karmaink, nem köpünk savat, nincs méregfogunk, egszerűen azonos nemű szerelmünkkel ölelkezve durmolunk éjjel az ágyunkban. Azért ez annyira nem félelmetes, lássuk be.

Szükség van minden lehetséges megmozdulásra, ami szocializálhatja a heterokat és melegeket. Ismerkednünk kell azokkal, akik rosszul ítélnek meg minket, vagy nem értenek minket. Más országokban ez a feladat a médiáé: a meleg karakterek sorozatokban, meleg showmanek, stb. megszerettetik és megértetik az emberekkel, hogy a melegek is ugyanolyanok, mint ők. De Magyarországon ebben a pillanatban nagyon kevés teret enged a médiatörvény arra, hogy normálisnak mutatkozzunk. Két csókolózó fiú képére rányomnak egy 18-as karikát. Bajban vagyunk, veszélyesen eltolódtak a határok, a hatalom bármit megtehet lassan, és ilyenkor a melegfelvonulás nem passzió, hanem fontos politikai, szociológiai és spirituális hatással bíró eseméy.

Az entellektüel-díváskodó melegek – mint amilyen én is voltam, mikor sok évvel ezelőtt, amikor a melegfelvonulást feleleges exhibicionista feszültségkeltésnek neveztem – ne is gondoljanak arra, hogy ez az álláspont tartható ebben az extrém helyzetben. Ez az a pont, amikor az LMBT közösségnek teljes egyetértésben és szeretetben kell együttműküdnie. Szóval nem számít, hogy izompólós diszkósfiú vagy, vagy fültágítós emós, hippi szabadságharcos, vagy öltönyös hivatalnok, ha megvalósul a melegfelvonulás, ott a helyed.

8 hozzászólás : “Melegfelvonulás 2012, Budapest… csak azért is!”

 1. HardCrew 20 ápr, 2012 18:11

  Mi faszt osztod itt az észt Izraelből? Hmmm? Szereintem, tedd ott!!!

 2. Máté 06 máj, 2012 16:39

  Kár hogy nem lesz…Mentem volna tüntetni de a kordonon kivül álltam volna viperával és tojásal :)

 3. Máté 10 máj, 2012 22:16

  GÓLYÓT A FEJDEBE !!!!!!!!!!!!!!!
  http://www.youtube.com/watch?v=Hdia0VP9Lh8&feature=related

 4. carma 13 máj, 2012 11:41

  drága HardCrew és édes Máté!

  valamiért és valahogy erre az oldalra kerültetek.gondolom nem egy gonosz erő nyomkodta a számitógépetek billentyűjét mikor itt landoltatok.
  ha ennyire nem értetek együtt a blog szerzőjével és identitásával vajh’ miért pazaroljátok rá a drága (negativ) energiátokat?
  én ezt sosem értettem…ezt a “namostaztán jólmegmondtam neki” hozzáállást.

  Kristóf,én nagyon szeretlek! :)

  ölelés:carma

 5. Daneel 14 jún, 2012 01:22

  Én nem érzem szükségesnek a másság ilyen módon való önkifejezését. Én is sok mindenben vagyok más de minden egyes ilyen tulajdonságomért nem akarok kiállni és másokkal elfogadtatni. Jó, nyilván az, hogy én heteroszexuális vagyok nem ugyanaz de én sem akarom ezt hirdetni, mert minek. Persze mondhatnád, hogy én hipokrata vagyok mert ugyan miért érdekelne engem ha egyszer tudom hogy nem köveznek meg ha szájon csókolom a menyasszonyom, de bizonyos falvakban a közösség zárkózottabb és ott például nem is úgy viselkedem. Ha Rómában vagy…tudod. Az, hogy nem akarja senki annyira nagyon a melegfelvonulást, csak azt jelentjeti hogy nincsen rá igény. Ha szeretnél melegfelvonulni, biztosan megvan annak is a helye de ha itt sokan nem akarják akkor minek erőltetni?

 6. Alex 24 jún, 2012 09:29

  Kedves Kristóf és kedves Többiek!

  Én nem vagyok meleg, ennek ellenére eszembe se jut megbotránkozni azon, hogy a meleg sporttársam éppen a fiúját hozza el csapatbuliba. Igaz, én gyerekkorom óta ismerek melegeket, van nekem meleg unokatesóm, meleg sporttársam (nem is egy és nem is kettő), volt meleg osztálytársam, aztán meg voltak meleg egyetemista társaim. Nekem ez valahogy sosem tűnt olyan rendkívülinek.

  Ez valahogy úgy van, hogy akiben forrong a homofób indulat, na pont ott “valami nincs rendben”, hiszen nem véletlen ez a heves ellenreakció.
  Szerintem viszont egy abszolút hetero srácot se nem érdekli ki meleg és ki nem, se nem hiszem azt, hogy netán elkapnék valamit, sőt netán megbuzulnék, ha edzőtáborban éppen a meleg társammal vagyunk egy szobába beosztva. De még akkor se, ha együtt tusolunk, és ezt sokan már kiakasztónak tartják, hiszen én is megkaptam már, hogy “egy buzival azért elég gáz a tusoló”. A frász tudja, engem csak simán nem érdekel, felőlem akár gyönyörködhet is bennem. Max az ő baja, ha szarul érzi magát (valljuk meg elég jócsávó vagyok XDD)
  Én biztos vagyok a saját orientációmban, és egy cseppet se hiszem, hogy ezen bárki változtatni tudna. Úgyhogy ez az “elkapom” és “divathóbort” és stb zagyvaságok egyszerűen logikátlan baromságok. Nem csak gondolom, hanem sokéves tapasztalatom is.

  És akkor ez egy sokkal hosszabb téma, de Kristóf, még ha nem is csípem a feminin fiúkat (elnézést, de az én szememben az vagy), akkor se érzek irányodba utálatot, csak simán semlegesen hagy. Miért is érdekelne? Azt is bevallom, hogy a gyomrom kifordul, ha arra gondolok, mit is művel 2 fiú egymással az ágyban …. uhhh. Nem akarok hazudni, tényleg horrornak tartom. Ellenben ez is miért kéne h érdekeljen? Lexarom, velem aztán tutira nem fogja ezt csinálni egy meleg se, szal mindegy :DD

  Az VISZONT kifejezetten becsülendő Benned, hogy frankón bevállalod a dolgot, én igazából azt kívánnám, hogy bár mindegyik meleg csávóka lenne ilyen, hiszen ezerszer undorítóbb, amikor a köztudottan (+ ismerősi körből is megerősítetten) meleg celebsrácról olvasom olykor a bulvárban, hogy éppen melyik cicababával találtak egymásra és elérkezett a nagy szerelem. Főleg miközben éppen tudom is, hogy ki az aktuális fiúja … Feltehetően ő is baromi jót röhög ezen a markába, a többségi társadalom meg csak simán megkajálja, amit olvas. Abban az értelmesebb rétegben, akinek viszont ezeket a híreket nem igazán nyomják le a torkán, pont hogy visszatetszést (bocs de sokszor undort) kelt az egész. Bocsánat, nem a melegsége az illetőnek, hanem a képmutatás!!!

  Egy a vége: én a nyílt jellemű, egyenes (!!) meleg fiúkat nagyon becsülöm, és semmi gondom nincs azzal, hogy a haverom legyen, de a kis titkoska típust, amelyik még 4szemközt is képes nekem az ál-nőügyeit nyomni, miközben pontosan tudom az igazságot, na látod ők azok, akiktől viszolygok! És most erre is tudnék több példát, de hagyjuk.

  Én úgy látom ezt, hogy a nyílt srácok kapásból a nyíltsággal el is veszik a kígyó méregfogát, és ezzel a viszonyulással nem adnak alapot a támadásokra, pletykálódásra stb. Bizony, ez még extrém homofób társam esetére is igaz, aki nem is hajlandó egy öltözőben lenni a meleg sráccal, és szó szerint volt már példa arra, hogy csak simán kibaxta az öltözőből. Szilárdan vallja, h a buzikat addig kell ütni amíg mozognak. Aztán láss csodát, a nyíltan bevállalós meleg srác esetében meg eszébe se jutnak ilyen húzások, és inkább átmegy egy poénkodás-szintre a téma, ha éppen előkerül, és még haverkodik is vele.
  Vajon miért van ez így?? Nyilván oka van!

  Csak kinyögöm, amit akartam, de hát elég komplex téma, nem lehet ezt 2 sorban. Azzal kezdtem, és azzal zárom, hogy tehát én abszolút becsüllek Téged, annak ellenére, amit írtam (azaz h nem szimpatikus a feminitásod)!

  Remélem, érthető voltam, aztán ilyenkor szoktam megkapni, hogy “ja mert te is buzi vagy bammeg”, úgyhogy már meg se lepődök egy ilyen válaszon, de az az igazság, hogy ez se nagyon izgat, mert az igazságot meg én tudom.

  Ajánlanám a többi meleg srácnak is, hogy titkolózás helyett vállalja csak be nyugodtan, mert nekünk heteróknak is jóval egyenesebb, és egy fiúközösségben meg kis idő múlva ez olyan megszokottá válik, és már hírértéke se tud lenni. Az ellenkező esetet meg már leírtam! Na annak tud ám hírértéke lenni, és az illető kiközösítés, megvetés tárgya lenni! Ez is tapasztalat!

  Egy sokadik szempont pedig, hogy az elitebb rétegekben ezen a tényen a kutya nem akad ki (bocsánat, itt most agyi színvonalbeli elitségre gondolok főleg). Legutóbbi díszvacsorán is mindenki tudta, hogy XY nem éppen ZY unokaöccse, csak hát mindenki lexarta.

  És álljon itt egy kis idézet az egyik leghomofóbabb testépító edzőtársamtól, csak mert sztem fantasztikus a példa:

  “bammeg tegnap megint bejött két buzi a konditerembe, először mondtam nekik, hogy takarodjanak a mocskos qurva anyjukba, aztán meg szépen kibaxtam őket ahogy macskát szarni, mert nem értettek a szóból”
  Tudni kell, hogy szó szerint, megfogta őket és az ajtón kívülre baxta, utánuk meg a ruhájukat, cuccaikat, és ennyi. Többet nem is mentek oda.

  Ezzel szemben, a nylítan meleg csapattárs esete:
  Ott volt a meleg srác is az öltözőben amikor ezt újságolta mindenkinek, hogy a buzik már a konditermekbe is bepofátlankodnak. DE!!
  “Jaj bocs, tudod, hogy nem neked szántam, ne csináld. bamme nem kell megsértődni, tudod, hogy gondolom”
  Ennyi, aztán mentek együtt tusolni (ami esetében azért elég kényes esemény, mert erre van a legjobban kiakadva mindig), sőt utána még haza is dobta kocsival.

  Mit is mondjak erre? Sztem magáért beszél a példa, és még annyi hozzá, hogy amúgy ez az elég “náci izomagy” srác aztán tök természetes módon a meleg srácot is meghívta az esti csapatbulijába, és poénosan még hozzátette h “vazze hozol akit akarsz, xarom le. kettőt adtam, nem?”. Mármint kérés nélkül is 2 meghívót. Azért valljuk be, ez nem semmi teljesítmény egy nyíltan buzigyűlölő élsportolótól. Még én is elmosolyodtam.
  De már olyanra is volt példa, hogy még be is védte a srácot, amikor külsősök piszkálgatták. Ugye meglepő?
  Érdekes azért. Ajánlom, csak egy kis átgondolásra ezt a reakciót, ennyit megér!

  Aztán felőlem meg vonulnak ahol akarnak, hidegen hagy. De miért is ne hagyna? Én ennél a pontnál akadok meg, h tehát miért kéne h érdekeljen ez engem? (pedig NAGYON nem értek vele egyet!)

 7. fasszopóbuzik 29 jún, 2012 10:27

  Fasszopó Buzanoidok az összeset lemészárolni egy szebb magyarország érdekében ha nem tetszik takarodjanak el innen…..fasszopó nyomorultak!!!!!!és ezt a példát látják a gyerekeink undoritó férgek

 8. krissz 07 Júl, 2012 16:40

  Egy szónak is száz a vége!!! Ez mind csak az intelligencia kérdése!!!!!!, amiből nálunk egyre kevesebbeknek adatott meg!!

Trackback URI | Comments RSS

Mi a véleményed?

*