Karácsony útikalauz szingliknek

Írta dec 24 2009

Amikor az első magányos karácsonyomra készültem, elég volt meglátnom egy áruházi Mikulást, és azonnal elsírtam magam. Most, sok évvel később, bár már megtaláltam az igazit, tudom: a karácsony egyedül is lehet a szeretet ünnepe – nem pedig a szánalomé. Nem hiszed? Íme az én gyorstalpaló szingli-karácsony tanfolyamom…

Actress Sarah Jessica Parker on location for "Sex and the City: The Movie" on November 17, 2007 in New York City.Have Yourself a Merry Carrie Christmas

Először is felejtsd el a szomorú dalokat! Hallottál róla, hogy hányan követtek el öngyilkosságot a Szomorú vasárnap című dalra? Nos Elvis Presley Blue Christmas című dalát hallgatni szociális öngyilkosság! Hangolódj rá az ünnepre a kedvenc lemezeiddel, még a vidám karácsonyi dalokat is tedd félre pár napra. Ha már kitomboltad magad a Girls Aloud Jumpjára, a Jinngle Bellsnek is több hely marad a szívedben.

Semmiképpen se engedd, hogy a barátnőd, vagy a szomszédod versenyt csináljon a karácsonyból. Ismered azokat a perszónákat, akik áthívnak megnézni a feldíszített fájukat csak azért, hogy bebizonyítsák: a tiéd úgy sem lesz ilyen szép, és ők akarják a társasház leghatalmasabb koszorúját akasztani az ajtóra? Ahelyett, hogy felvenndéd velük a harcot, nevess rajtuk. Megemlítheted, hogy mivel idén nem költöttél új, akvamarin színű díszekre, égszínkék csomagolópapírral és türkiz masnikkal, januárban biztosan megveszed a monogrammos Gucci Bardot táskát…

Egy szingli számára a karácsonyi parti olyan, mint Micimackónak a Nyuszi háza: lehet, hogy bent kidőzsölöd magad, de hidd el, nem jössz ki belőle jól. Pár éve megtanultam a leckét: ha valamelyik kollégám egész évben teljesen jelentéktelennek tűnt, de most a csillagszóró fényében kicsit emlékeztet David Beckhamre, akkor a koktélcseresznye vette át az uralmat az agyam felett. Nagyon könnyű megállapítani, hogy mikor kell lelépnünk a céges buliból: amikor a sokadik ital után hírtelen úgy érzed, hogy ma valahogy elképesztően dögös vagy tánc közben, ideje a távozás mezejére lépned.

Tudom, hogy nehezebb, mint felbontani egy pezsgőt sikítás nélkül, de ne veszekedj. Senkivel. Karácsonykor mindannyiunknak ki vannak hegyezve az idegei, és a szokásos apró-cseprő ügyek a barátnőkkel, a rokonokkal igazi égszakadás-földinduláshoz vezethetnek. Emlékezz rá, ha belemész a vitába, vagy kiélezed a konfliktust, végül te leszel, aki bosszús és zsémbes lesz szenteste. Ha már egyedül maradtál, legalább attól kíméld meg magad, hogy még a szeretteidre is zsörtölődve gondolj amellett, hogy sajnálod magad. Amikor eldurranna az agyad, gondolj arra, hogy ha veszel egy mély lélegzetet és elszámolsz tízig, az a legnagyobb karácsonyi ajándék önmagad számára. A jelszó: „békés karácsonyt”.

Ne élj abban a tévhitben, hogy nincs hová menned. Ha végképp lehetetlennek tűnik otthon, egymagadban ünnepelni, fizess be egy wellness szálló karácsonyára. Kényestesd magad finom masszázzsal és egy pohárpezsgővel a jacuzziban. Arra azonban vigyázz, hogy – Bridget Jones szavaival élve – itt könnyedén belefuthatsz „önelégült házasokba”, ha tehát úgy érzed, hogy nem vagy képes feldolgozni egy turbékoló szerelmespár, vagy egy összetartó család már-már botrányos boldogságát, kétszer is gondold meg a vakációt. Millió hely van, ahová mehetsz! Délután meglátogathatod a barátokat, és a rokonokat, ha pedig vannak szinglik a haveri körben, együtt is tölthetitek a szentestét.

És a legfotnosabb tanács: alább az elvárásokkal! Nem kell ahhoz karácsonynak lenni, hogy depresszióba zuhanj, mint ahogy ahhoz sem, hogy eufórikus boldogságban ússz. Ez a hét betűs szó valójában épp olyan napot jelöl, mint az összes többi. Semmi szükséged gigantikus fenyőre, és arra, hogy órákat tölts a házi bejgli kelesztésével és tekergetésével. A legendás szívtipró, Cary Grant egyszer azt mondta: „Semmi másra nem vágyom karácsonyra, csak még egy filmre Audrey Hepburnnel!” A gyönyörű színésznő nem véletlenül a Szeretet Angyalai, karitatív alapítvány arca. Vehetsz a kedvenc virágboltodban egy hatalmas, ünnepi csokrot, meggyújthatsz egy finom, vanilia illatú gyertyát, és századszor és végignézheted My Fair Lady-t, vagy a Római vakációt. Kinek kell ennél “csudijobb” karácsony?

A teljes cikkemet a Cosmopolitan 2009 decemberi számában találod meg. Békés, áldott, boldog karácsonyt mindenkinek!

20 hozzászólás : “Karácsony útikalauz szingliknek”

 1. ElekJózsika 24 dec, 2009 08:50

  BOLDOG KARÁCSUKÁT MINDENKINEK! :-)

 2. ZsóDi 24 dec, 2009 10:36

  Köszi. Ez most jót tett szingli lelkecskémnek. Azért Boldog Karácsonyt Mindenkinek! :)

 3. kristof 24 dec, 2009 11:21

  ElekJózsika, neked is. :) És ZsóDi, egyrészt nagyon köszönöm a leveled, másrészt pedig nagyon örülök, hogy ha tényleg segített a bejegyzésem. :-) Miután megírtam ezt a cikket, szinte kedvem támadt szinglinek lenni. :-D Ölelés.

 4. ZsóDi 24 dec, 2009 12:02

  Most láttam, hogy a tv-ben is lesz minden nap egy Audrey Hepburn film. :D Ez valóban csudijó, és Kristóf, ma éjjel befejeztem a könyvet, és szintén csudijóóóó:D

 5. ywetke 24 dec, 2009 13:02

  Kristóf, boldog karacsonyt Matannak és Neked nameg a kutyusoknak :-)

 6. Gothica 24 dec, 2009 13:13

  Nem tudok nyilatkozni nagyon erről a magam laza 20 évével, de az biztos, hogy idén örülök,hogy nincs senkim karácsonykor. Tipikusan az a fajta vagyok, aki a hülyéket fogja ki és akik csak megbolondítanak. Tavaly nem tudtam élvezni az ünnepeket, olyan voltam, mint egy élő halott. Idén minden másképp van, újra érzem a karácsony “feelingét”,újra ÉRZEK.

  Boldog Karácsonyt Kristóf!:)

 7. Minik 24 dec, 2009 15:55

  Kései szán fut, csillog a hó, jégrögös úton villog a patkó. Cinke szeméről foszlik az álom, csenget egy csengő, ITT A KARÁCSONY!

  Boldog Karácsonyt mindenkinek!(=

 8. csaba 24 dec, 2009 17:45

  Boldog karácsonyt kívánok mindenkinek!

 9. Nixike 24 dec, 2009 17:54

  Szija Kristóf!
  Boldog Karácsukát Neked és Matannak
  Sok puszi Nixike

 10. Viki 24 dec, 2009 19:15

  Szia Kristóf!

  Csak beugrottam, hogy békés, áldott Karácsonyt kívánjak Neked / Nektek!
  Most lettem kész, mindjárt jön az én két kis csillogószeműm! :)

  Szeretettel ölel:
  Viki

 11. carma 24 dec, 2009 20:59

  Drága Kristóf!

  nagyon boldog HANUCSONYT kivánok nektek! ;)

  légyszi a menüsort ird le,nagyon kiváncsi vagyok,hogy hogy sikerült az első húsmentes ünnep!
  persze az is érdekel,amit nem kóstoltál meg… :D

  az unokatesóm is úgy étekezik,mint a Szerelmed.eleinte volt zűrzavar a családban,hogy mi is kerüljön az ünnepi asztalra.

  puszi és ölelés!

  szeretettel:carma

 12. lolli 25 dec, 2009 16:00

  szingliként jobban élveztem a karácsonyt, most összevissza utazgatok meg családlátogatok, ahelyett, hogy békésen élvezném az ünnepeket. meg egy erős férfikézből kell kicsavarnom a távirányítót órdi hebörnért. persze sose legyen rosszabb :]

  mindenkinek kellemes karácsonyt!

 13. Mirjam 25 dec, 2009 18:59

  Kedves Kris!

  Szép ünnepet, nagy sétákat a tengerparton, és sok-sok boldog órát neked, és mindazoknak akiket szeretsz.

 14. Mejuchedet 25 dec, 2009 19:47

  Szia Kristóf, nagyon boldog Karácsonyt kívánok Neked!
  Tegnap bezártam az ajtókat , ablakokat itt Izraelben, és egy estére újra otthon éreztem magam , a havas, gyertyafényes Budapesten.Nálam ez működött :)
  Ma egész nap Tel Avivban voltam , és ezt is nagyon élveztem, szikrázó napsütés , az emberek kavalkádja és a csodálatos/hízlaló leveles tésztás sütik a HaCarmel shukon.
  Micsoda utazás …….
  ( a fám arany lett, én az orosz üzletekben találtam díszeket ;) )

 15. VÉKÁ 27 dec, 2009 13:06

  Sokat tanulok Tőled Kristóf,56 éves fejemmel.Minden jót !VéKá

 16. kristof 28 dec, 2009 11:02

  VÉKÁ, nagyon köszönöm. :) Én pedig tőletek, mindenkitől. Az itt kialakuló beszélgetésekből, a saját reakcióimból… még abból is, ahogy a nap süt. Vagy ahogy esik az eső. :) Mindenből. Ölelés.

 17. Nixike 29 dec, 2009 08:30

  Szia Kristóf!
  Nagyon nagy szükségem lenne most arra,hogy folyamatosan beszéljünk itt.Sok erőt adna nekem és a páromnak is.Nem mondanám ha nem lenne nagyon komoly baj.
  Leírom majd privibe és remélem segítesz abban h könnyebb legyen.

  Ölelés Nixike

 18. Kristof 02 jan, 2010 16:16

  Nixike, semmilyen üzenetet nem kaptam tőled…

 19. […] This post was mentioned on Twitter by Dream without Fear, Kristóf Steiner. Kristóf Steiner said: Karácsony útikalauz szingliknek http://bit.ly/eSK1bN "Első magányos karácsonyomon elég volt meglátni az áruházi Mikulást,és elsírtam magam." […]

 20. Vali 25 dec, 2011 16:12

  szia Kristóf….most olvastalak először..és tetszik ahogy írsz, mert pont így gondolkozom.. :) békés, boldog karácsonyi ünnepeket kívánok!!..

Trackback URI | Comments RSS

Mi a véleményed?

*