Mit is jelent lánynak lenni?

Írta Már 27 2012

Nemrégiben olvastam egy cikket a netem, amelynek szerzője Madonna legújabb videóklipjét, a Girl Gone Wildot szemlézve igy vélekedett: “Harminc éve van a pályán, és ötvennégy évesen még mindig kihívó cuccban, lányként énekel magáról. Vajon jól van ez így?” Úgy határoztam, hogy – ha már Lakatos Márk is kifejtette a véleményét a témáról a Velvetnek, én itt, “vágatlanul” teszem közzé a véleményemet…

A megvadult “kislány” Mert és Marcus fotóján…

Sosem értettem azokat, akik azért támadták Madonnát, hogy másként kéne viselkednie, mert “már öreg”. Szerintem az ember kora soha, semmilyen körülmények között nem lehet indok arra, hogy másként viselkedjünk, beszéljünk, vagy öltözködjünk, mint ahogyan jól érezzük magunkat. Csodálatos, hogy a Madonna-jelenség egyre inkább azt promotálja a világban, hogy az élet nem áll meg, ha valaki elmúlt 30 éves. A Girl Gone Wild klipjében a divatvilág legkeresettebb huszonéves modellfiúi csókolgatják a nyakát, és megértem, hogy ezt elnézve sokaknak sarkos véleménnyilvánításhoz támad kedvük, de fontos, hogy felismerje az ember: joggal kritzál, vagy esetleg egyszerűen irigy.

Madonna egy 84-es interjúban mondta ki, hogy egész életében erősen szexuális ember volt, ha az emberek ezért veszik meg a lemezét, nem bánja, de soha nem játszik rá. Azóta elktelt 30 év, és a helyzet mit sem változott. Ő egyszerűen ilyen, és valószínűleg ilyen is marad mindig. Képmutatás volna a részéről, ha csak azért, mert már 54 éves, és az emberek elvárják tőle, hogy mamuszban kötögessen, elkezdene másként tekinteni önmagára. Megjátszani magunkat minden korban nevetséges, ezért ha ő még mindig szuper szexi bad girlként definiálja a személyiségének egy részét, sokkal hamisabb lenne, ha azt próbálná eljátszani, hogy ő egy higgadt nagy asszony.

Mostanában gyakran olvasom kommentekben, hogy így kritizálják őt: “Miért nem akar méltósággal megöregedni?”. Madonnának esze ágában sincsen megöregedni egyelőre, sem méltósággal, sem anélkül. Táncolni akar, gyönyörű fiúkat akar, és feszegetni akarja a saját határait. Ki merné hibáztatni ezért? Amíg képes rá, és vevők rá az emberek, nyomja csak, ami belefér. Én minden nőt arra bíztatnék, hogy ne kezdjen el magára néniként gondolni, csak azért, mert a társadalom ezt várja el tőle. Rengeteg spirituális, fizikai és szellemi energia kell hozzá, de lehetséges örökké lánynak maradni.

Lánynak lenni azt jelenti, hogy sírhatsz, ha látsz egy cuki kiscicát. Azt, hogy hogy legyél hajadon vagy elvált, mindig lehetnek romantikus fantáziáid egy csodálatos esküvőről. Azt, hogy ha akedvenc számod megy a rádióban, táncra perdülsz. Azt, hogy kapsz egy virágcsokrot, és úgy érzed, pillangók repkednek a szívedben. Azt, hogy a szerelmed házát megpillantva leküdzhetetlen vágyat érzel rá, hogy szaladni kezdj sétálás helyett. Azt, hogy bár már törték össze a szívedet, keserűség helyett képes vagy bízni. Azt, hogy amikor egy cseresznyepárt akasztasz a füledre, csinosnak, sőt, egy kicsit szexinek is érzed magad. És az is vagy. Ezt pedig soha, senkitől nem szabad elvennünk.

Madonna legújabb lemezéről, az MDNA-ről írt részletes kritikámat a Marie Claire blogon olvashatod el. Angol nyelven megjelent írásom – amelyet Madonna menedzsere, Guy Oseary közzétett saját Twitter profilján – a The Wild magazin honlapján jelent meg.

1 hozzászólás : “Mit is jelent lánynak lenni?”

  1. Dóri 28 Már, 2012 21:59

    Teljesen egyet értek veled :) az én mamám is pont ilyen (bár nem műtette meg magát) nekem pont olyan mint ha a barátnőm lenne , és egyszerűen imádom!

Trackback URI | Comments RSS

Mi a véleményed?

*