Experimentalitás – “4 minutes to save the world” Fliegauf Benedekkel

Írta dec 05 2009

Egy film kilenc vászonra vetítve, melyek közül az egyik a mennyezetre van erősítve: Flieagauf Benedek a Ludwig Múzeum Minden mozi című kiállításán mutatta be Tejút című filmjét, amely mostanra már DVD-n is megérkezett. Íme egy kis kedvcsináló a szürreális realizmushoz…

04Sky fits heaven…

Én: Wow… te aztán komolyan veszed a „kisérleti film” kifejezést. Mi ez az egész tulajdonképpen?

Ő: Ez egy hardcore art house film. Nincs dialógus, se jelenetek, vagyis semmi, ami egy normális filmben igen. Viszont csomó minden van benne, ami más moziból hiányzik. Egyszerűen csak belevittem egy erőteljes meditatív vonalat a filmezésbe.

Én: Egy neves múzeum három kiállítótermét tölti meg a filmed. Kicsit sem érzed magad képzőművésznek?

Ő: Nem, semmiképp sem. Én itt egy nagyon új fiú vagyok. Ez a munka egy afféle intermediális objektum, ami azt jelenti, hogy se nem műtárgy, se nem film. A művészeti ágak között lebeg.

Én: Érdekes, hogy míg Európa-szerte megvesznek érted, nálunk csak most kezded bontogatni a szárnyaidat. Mi ennek az oka?

Ő: Amikor megnyertem a Berlini Filmfesztivál legjobb elsőfilmesének járó díját a Rengeteg című filmemmel, Európában tényleg beindult a karrierem. Tény, hogy Magyarország kevésbé figyelnek oda rám… nem tudom miért. Nem én alakítottam így, hidd el.

Én: Biztos csodálatos érzés független filmesként bármit megvalósítani, ami eszedbe jut, de nem vágysz rá, hogy leforgass egy hollywoodi csilli-villi szuperprodukciót?

Ő: Folyamatban van egy afféle „igazi film” megszületése is, ami európai koprodukció. Most azonban még a Tejúttal vannak terveim. A New Yorki Modern Művészetek Múzeuma bekérte az installációt, így úgy tűnik, a tengerentúlon is bemutatják a filmemet.

5 hozzászólás : “Experimentalitás – “4 minutes to save the world” Fliegauf Benedekkel”

 1. Nixike 10 dec, 2009 14:16

  Szia Kristóf!
  Képzeld már jobban vagyok,hétfőn mehetek dolgozni.
  Egyébként hogy lehete veled valahogy a kapcsit felvenni?Válaszolsz nekem erre?
  Sok puszi Nixike

 2. kristof 10 dec, 2009 21:25

  Nixike, én Tel Avivban vagyok. :-) Ez, hogy beszélünk, már önmagában is “kapcsolatfelvétel”, nem? Puszi!!! Nagyon örülök, h jól vagy.

 3. Nixike 11 dec, 2009 08:10

  Szija!
  Dede ez már az és őszintén örülök,hogy itt tudok veled beszélni.Nagyon régóta te vagy a kedvencem,szinte nem is tudok olyat mondani akit ennyire szeretnék mint téged.
  És őszintén remélem,hogy előbb utóbb nagyon jó barátok is leszünk.Semminek nem örülnék jobban mint annak,ha kitudnám jelenteni magamban Kristóf az egyik legjobb barátom.Pusz pusz Nixike

 4. Nixike 11 dec, 2009 19:48

  Nekem már nem is írsz?

 5. Nixike 11 dec, 2009 20:07

  Kristóf olvasd el a privi üzit és lehetőleg ne negatívan reagálj.
  puszi Nixike

Trackback URI | Comments RSS

Mi a véleményed?

*