Átkozottul jó zene a Szentföldről

Írta Júl 19 2010

Bár Jeruzsálemre a legtöbb utazó zarándokhelyként gondol, az utóbbi években a város központja amolyan farkasember-szerű átváltozáson megy keresztül, amikor eljő az éjszaka: a rendezett utcácskák egycsapásra megtelnek apró asztalkákkal, ahol előkerülnek a vizipipák, és elindul az egyet fizet-hármat ihat vodka akció is. Ha pedig mindez nem volna elég, Jeruzsálem (pop)kulturális életét időről időre zenei, alternatív művészeti fesztiválok, és vad koncertek teszik még színesebbé.

“Terry-Terry Poison, Terry-Tery Poison!”

Persze olyan is előfordul, hogy az éjszakai őrület igen korán kezdődik, vagy esetleg még másnap délben is tart. Nemrégiben egy ilyen, déli 12-kor tomboló parti közepébe csöppentem, és bár „láttam én már karón varjút”, nem győztem kapkodni a tekintetemet. A robusztus kőépületekről régi radiátorok, motorbiciklik, kibelezett mosógépek lógtak, a pléh garázsajtókat vállalkozószellemű járókelők pingálták – a festékeket és ecseteket természetesen a partiszervezők biztosították -, és az utca végében egy gigantikus daruról lógó tizenöt méteres selyemsálon tekergett egy félmeztelen táncosnő. Ez volt életem első Terry Poison bulijának körítése…

A szemtelen electro-popzenét játszó, főként csajokból verbuválódott izraeli banda hírét messzire vitte a keleti szél: tavaly ott voltak a Los Angeles Fashion Weeken, ők voltak a Depeche Mode előzenekara, és zenéltek együtt a CSS-szel is, akiknek MySpace-én éveken át a zenei inspirációik között szerepeltek. A csajok angolul, franciául, és héberül énekelnek. A csapat frontkisasszonya Louise, aki pont úgy fest, mintha valaki összegyúrná Marilyn Monroe és Brigitte Nielsen legizgalmasabb kvalitásait, és megfűszerezné egy kis Vivienne Westwood-stílussal. A gitárhúrokat a vadóc Anna tépi, aki mintegy véletlen került a csapathoz: egy alkoholgőzös buli alkalmával Louise felajánlotta az akkor még vadidegen lánynak, hogy szálljon be a bandába… igaz, másnap minderre nem is emlékezett. A zenekar legszebb virága Gili Sa’ar, aki egy izraeli szappanopera csillaga, de világszerte ismerős lehet korábbi modell munkái kapcsán. Mindenki kis kedvence pedig egyértelműen Petite, aki a francia dalszövegekért és azoknak előadásáért felelős. Főként a széles karimájú kalapokat és a Cote d’Azurt idéző, szexi, csíkos napozókat viselő lánykának köszönhető, hogy a Terry Poison Párizsban is óriási sikereket ér el.

A Terry Poison első igazi slágere a Comme Ci, Comme Ca volt, amelynek klipje Petite egy felejthetetlen éjszakáját meséli el, szövege pedig egy házasságban élő pasi és egy 16 éves tinilány kalandját ecseteli. Ezt a single-t a Smack Snack című kislemez követte, melynek hallgatásának kellemes mellékhatása, hogy minimum három napon keresztül dudorászod majd a fülbemászó (és ott ragadó) kórus-részt: „Terry-Terry Poison, Terry-Terry Poison!” Végül pedig nem mehetek el szó nélkül a lemez rejtett trackje mellett sem. Nem árulom el, melyik két dal között találjátok, de engem a legmélyebb depresszióból is könnyedén kihalász a Cinéma című, old school, mozis randikat éltető rave-himnusz, amely szintén Petite briliáns agymenésének eredménye.

A teljes bejegyzést a Phenom’enon magazinban olvashatod el. Zene, divat, kult – tőlünk, neked.

4 hozzászólás : “Átkozottul jó zene a Szentföldről”

 1. kata 19 Júl, 2010 13:20

  Drága Kristóf!
  Fesztiválok idején miről is olvasnánk szívesebben!
  Nekünk Hegyalja és Campus fesztivál,de gondolatban Veled bulizunk!
  Ölelés: Kata

 2. gwh 20 Júl, 2010 02:03

  Nekem MT – első nu-rave női alakként még benne is vagyok az egyik klipben – de Hans Petert is nagyon szeretem ha harcias kedvemben vagyok főleg
  http://www.youtube.com/watch?v=gbHwonI_l_E&feature=related

 3. Latricia 17 dec, 2011 20:02

  God, I feel like I shulod be takin notes! Great work

 4. Missy 20 dec, 2011 09:25

  You know what, I’m very much iniclned to agree.

Trackback URI | Comments RSS

Mi a véleményed?

*