Archívum: november, 2011


Te vagy a napfény

Írta nov 30 2011

Amikor kinézünk az ablakon, és látjuk, hogy csepereg az eső, semmiféle kétségünk nincs afelől, hogy hamarosan újra kisüt majd a nap. Sőt, a heteken át tartó ítéletidőben is biztosak vagyunk benne, hogy a tavasz újra eljön. De ha nem az égen, hanem a lelkünkben gomolyog a fekete felhő, már nem vagyunk ilyen optimisták, igaz?

Amikor esik az eső, imádom összehúzni magam a bolhapiacon vásárolt, sárgafényű márványlámpa mellett, és elmerülni a gondolataim néhol sekély(es), néhol meglepően mély pocsojáiba, esetleg írni néhány új Lélekbonbont. De ha a szerelmem ege fordul borongósra, már nem tartom olyan izgalmasnak, hogy kivárjam a jóidőt: azonnal melegebb éghajlatra akarok költözni. Így voltam ezzel mindig: barátságokat, bimbózó szerelmeket, karrierlehetőségeket hagytam ott egyetlen vállrántással, csak mert megharagudtam a hirtelen érkezett „hidegfront“ miatt. Ám a kapcsolatok „időjárása“ sosem kiszámítható, és az előrejelzések – a barátok bíztató szavai, a család támogatása, a párhoroszkóp szavai – csak újabb elvárásokat ébresztenek bennünk: „Tudni akarom, hogy ragyogni fog rám a nap, mert ha nem, fel is út, le is út!“. Pedig mindannyiunknak szükségünk van egy kis esőre…

A kabbalisták szerint a víz a könyörületet testesíti meg. Az élet fájának tíz szférája közül – amelyek mind egy-egy spirituális szintet képviselnek – a víz a Heszed, az irgalom szférájának eleme. Az életünket tarkító zivatarok, ahogy a könnyeink is, megtisztítanak bennünket. Ugyanakkor emlékeztetnek arra, hogy milyen sok nyári napon kívántuk a pokolba a kánikulát. Talán vissza tudok emlékezni egy tavaszi piknikre a városligetben, de átéreztem –e valójában az értékét a tavaszi szél cirógatásának, vagy észre se vettem a csodát magam körül? Talán rémlik, hogy nyáron verőfényes napban ébredünk, de eszünkbe jutott –e, hogy ez bizony nem tart örökké? Mert újra eljön majd a tél, és újra nehéz lesz kibújni a paplan alól, és újra az orrunkra kell húznunk a sálat. Értékelni amink van – ez az első lépés a boldogság felé.

Meryl Streep azt mondja az Órák című film egyik jelenetében: „Ott álltam a teraszon, és azt gondoltam: végre elérkezett a boldogság, és itt marad örökre. Nem vettem észre, hogy az, ott, az a pillanat volt A Boldogság.“ Legyen szó szerelemről, barátságról, karrierről, vagy egyszerűen csak a saját magunkkal való viszonyunkról, a jó és rossz időszakok, nyarak-telek, érzelmileg tikkadt és emócionális monszun időszakok jönnek-mennek, de egyvalami állandó: a változás. Ha pedig ezt megérted, és elfogadod, többé már nem is lesz olyan fontos, hogy a reggel napsugárral, a párod reggelivel, a kisfiad puszival, a kutyád pedig ne a kedvenc cipőd élveboncolásával ébresszen. Mert birtokában vagy a képességnek, hogy te magad légy a napfény a saját életedben. Ez a belső ragyogás pedig minden felhőn és zivataron átragyog. És tudod mi a jutalma annak, aki képes a zuhogó jégesőben is szakadatlanul ragyogni? Egy szivárvány, a feje fölé. Én már látom is a tiédet!

A Kabbala Központ tanára, David Zakin egy sorsfordító előadás keretében mesél arról, hogyan tehetünk csodákat a hétköznapjaink során, David beszélgetőtársa pedig én leszek. Az életünk eseményei, az érzelmeink, a gondolataink és a szavaink mind egy-egy varázskapuként működhetnek, ha megismerkedünk a metafizikai világ törvényeivel, és felfedezzük: csodaország nem a szivárványon, vagy a tükrön, vagy az üveghegyen túl van, hanem ott, ahová mi varázsoljuk. Dátum: 2011, december 15, 18.00. Helszín: Alexandra Pódium, Alexandra Könyvesház 1055 Budapest, Nyugati tér 7. A belépés ingyenes, a hazai tanulócsoportunkat és a jótékonysági szervezeteinket támogató adományokat viszont köszönettel fogadunk. Kattints ide a regisztrációhoz.

Ki dönti el, hogy mit nézel?

Írta nov 16 2011

Tévés körökben szokás azzal dobálózni, hogy az igény szüli a kínálatot. Análkül, hogy belemennék bármelyik aktuálisan futó show szétcincálásába, inkább csupán annyit mondok: a döntés – mint minden élethelyzetben – most is a te kezedben van.

Amikor megpróbáltuk meghatározni, miféle közönségnek szánjuk a MusicPlus zenetévét, hamar furcsa következtetésre jutottunk: a mi “embereink” mér régen leszoktak a tévézésről. És bár ez elsőre elkeserítőnek tetszett, hamar ráébresztett arra is: nincs annál szebb feladat, mint visszacsempészni a televízió, egy-egy tévéműsor nyújtotta élvezetet olyan “érző lények” életébe, akik már azt hitték, nekik egészen biztosan terem gyümölcs a dobozban. Pedig ha megfelelő magocskákat ültetünk el, még az élet fája is kinőhet a televízióból. Ha pedig te is szeretnéd, hogy az igazán inspiráló műsorokat ne csak online, hanem a régen a sarokba tolt tévédben is nézhesd, szavazz a MusicPlusra a HotBird Awards-on, az évente megrendezésre kerülő nemzetközi díjátadón, mésrészt pedig írj, és telefonálj, faxolj és sms-ezz a kábelszolgáltatódnak, hogy márpedig te bizony szívesebben néznél minket kiskorú leányanyák helyett. Megmutatom, mit nyersz vele…

PopUp!

Kattanj rá a címre, és nézd meg, ahogy a PopUp!, a hetente jelentkező pop kult híradó a Lélekbonbon című könyvem bemutatóján vendégeskedett, majd vesd bele magad a pop-kult rengetegbe: színházi próbáktól koncerteken át fesztiválokig az összes eseményre ellátogat, amelyről a nézők egyszerűen nem maradhatnak le. A műsor házigazdája Molnár Viola, aki igazán sajátjának érzi a feladatot, hogy felkutassa ezeket az érdekes és izgalmas eseményeket, arcokat. A mai világban nehéz időt fordítani arra, hogy az ember  felkutassa ezeket,  a PopUp! ötlete részben pont ezért született, hogy mi csokorba gyűjthessük nektek. Rengeteg jó ötletet kaphatsz arra vonatkozóan, hogy hol töltsd a szabadidőtöket. És persze akkor sem kell csüggedned, ha nem tudtál eljutni valahová, mi az izgalmas élménybeszámolóinkkal bepótoljuk a lemaradást. Ha szeretnéd velünk felvenni a kapcsolatot, akár javasolni nekünk valami izgalmas kezdeményezést, programot, embert, akiről érdemes lenne portrét készítenünk, ne habozz: írj a popup@musicplus.hu e-mail címre.

Flash

Klikkelj a műsor címére, és készülj fel rá, hogy nem bírsz majd elmozdulni a monitor elől: a YouTube csatornánkon minden héten megnézheted a Flash-t, amely Istenes Bence műsora – egy szokatlan helyszíneken szokatlan kérdéseket felvető nagyinterjú, amelyben korunk legnevesebb médiahőseit faggatja a házigazda. Ebben a műsorban lehetőség nyílik arra, hogy ezeket a népszerű művészeket még közelebb hozhassuk és megtudhassunk róluk olyan dolgokat, amikről eddig nem igazán meséltek. Mint például azt, hogyan viseli Fluor családja hogy ekkora körülötte a felhajtás vagy azt, hogy mi inspirálja Odettet az alkotásban vagy mitől őrült meg Soeri i&Poolek? Mindezt pedig megfűszerezi Istenes Bence őszinte kíváncsisága és az extrém helyszínek hangulata. Ne lepődj meg ha legközelebb egy Flash forgatásba ütközöl a metrón vagy akár a Szabadság híd tetején.

Szeress minket Facebookon, Twitteren, és kövesd az élő adást a neten, amíg megérkezik a honlapunk.